Felhasznl:
Jelsz:

Védőnői szolgálat épületének akadálymentesítése Apagy községben

 

 
 
 

2016. április 29. 16:01 Péter   Apagy bemutatkozik

Apagy község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházától keletre 16 km-re, a Közép Nyírségben található, területe 2.869 hektár.

Elhelyezkedése közlekedési szempontból kedvező, megközelíthető a 41-es számú főközlekedési út és a Nyíregyháza - Vásárosnamény közötti vasútvonal mentén.

A lakosság száma 2.428 fő.

A lakossági infrastruktúra kiépítettsége jó, a belterületi utak aszfaltozottak.
A település vezetékes gázzal, vízzel, villannyal ellátott, a szennyvízberuházás folyamatban van.

Az oktatás, az egészségügyi-szociális alapellátás biztosított. Nevelési oktatási intézmény a Zrínyi Ilona Általános Iskola és a Apagyi Napsugár Óvoda és Bölcsőde.Az időskorú lakosság nappali szociális ellátása céljából hozta létre az önkormányzat az Idősek Klubja 20 férőhelyes intézményét.
Az Apagyért Közalapítvány segíti az idősek gondozását, a rászoruló gyermekek továbbtanulását és az önkormányzat szociális tevékenységét.

A művelődést a lakosság számára a Művelődési ház, Teleház és az iskolai-községi kb. 10.000 kötetes könyvtár biztosítja.

 A Helytörténeti Múzeum kialakítására 2002-ben került sor, amikor a község határában talált gazdag régészeti leletek kerültek a múzeumba.
A múzeum bővítése  2003 során tovább folytatódik. A Teleházban lehetőség van az információs szolgáltatások igénybevételére.

A településen a vállalkozások nagy számban vannak jelen. 85 egyéni vállalkozó van, a nagyobb vállalkozások száma 18.
Jellemző tevékenységeik mezőgazdasági és kereskedelmi vállalkozások, kiskereskedés és szolgáltató jellegű tevékenységek. A településen működik a nagyobb vállalkozások közül zöldség-gyümölcs gyorsfagyasztó hűtőház, léüzem, bútordiszkont, ahol bútorok gyártásával és összeszerelésével is foglalkoznak, működik továbbá varroda, pékség stb.

Apagyon található a Nyíregyházi Mezőgazdasági Szakközépiskola állattenyésztési - oktató telepe, amely ökológiai centruma a biogazdálkodás elterjesztésének.

A vendéglátás célját szolgálja a szállást is biztosító Gála panzió.

A 41-es főút mellett Lukoil benzinkút üzemel.
Községünkben sportegyesület segíti a sportolási és szabadidős tevékenységet. Labdarugó és asztalitenisz szakosztály működik, versenyeredményeik bíztatóak.

Június hónapban az egész lakosságot érinto rendezvény "Juniális" megtartására kerül sor.
A kikapcsolódásra vágyóknak a Horgász-tó és környéke nyújt lehetőséget a pihenésre.
Az önkormányzat tagja a nyíregyházi székhellyel alapított Első Nyírségi Fejlesztési Társulásnak, valamint tagja a Közép-Nyírségi Fejlesztési Társulásnak is.

Területfejlesztési elképzeléseink idegenforgalmi és gazdasági jellegűek, célunk a Horgász-tó környékén jóléti park, szabadidő központ kialakítása., az értékesített üdülőtelkek közművesítése.
További fejlesztési elképzelés a 16 férőhelyes bentlakásos szociális otthon létrehozása, faluközpont kialakítása. Az ipari területen lehetőség van új ipari üzemek beindítására, hazai és külföldi cégek letelepedésére, a munkaerő források kiaknázására.

Történeti múlt

Apagy település a XIII. században keletkezett.

Lakóinak száma kb. 110 fő lehetett.

Első említése Opag néven található. A XIV. századtól már jelentős központi fekvésű hely volt, lakóinak fő foglalkozása ebben az időben a földművelés.
Fontos szerepet töltött be Apagy a megyei közigazgatásban is, mivel gyakran tartották itt a megyegyűléseket. Itt hoztak döntést többek között a megyeszékhely kiválasztásáról.

Az eredetileg egyutcás, szalagtelkes községünk a XVIII. század elején népesült be. 1848-ban a Szabadságharc toborzási időszakában egy önkéntes nemzetőri zászlóalj felállítását határozták el .
A hagyomány szerint 1848-ban amikor a Magyar Királyi Koronát menekítették az akkori Fényes-féle kastélyban helyezték el Apagyon.
A szabadságharcban résztvevő hősök részére 1994-ben állított emléket Apagy Község Önkormányzata.

A századforduló utáni első jelentős esemény a Nyíregyháza-Vásárosnamény vasútvonal megépítése volt, mellyel Apagy a térség központjává vált.

 


Apagy Község Önkormányzata
cím: 4553 Apagy, Kossuth u. 145.
tel/fax: 06/42-548-014, 548-015
e-mail: polg.hiv@apagyph.t-online.hu

 

 

 

A TÁMOP 3.1.4. projektről felkerült egy tájékoztató, ami -EZEN A LINKEN- megtekinthető!

A tanmenetet -ITT- tekinthetik meg!